De voedseltransitie is niet te stoppen

Oogstdag 2018 bewijst dat behoefte aan eten van eigen bodem groot is en leidt tot manifest

Het provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag werd eind 2018 voor de gelegenheid omgedoopt tot Provinciehoeve, de grootste boerderij van Zuid-Holland. Voedselmakers, beleidsmakers én consumenten kwamen er samen om te spreken over innovaties in landbouw en stappen te zetten in het verder ombuigen van de voedselketen. Met als doel: gezond, duurzaam en betaalbaar eten voor iedereen. De Oogstdag bewijst dat behoefte aan eten van eigen bodem groot is en leidde bovendien tot een manifest waarin is vastgelegd wat nodig is dit te realiseren.

Consument wil meer van eigen bodem

Wat van ver komt is lekker … Maar eten van eigen bodem is nóg lekkerder. Dat consumenten er zo over denken bleek wel tijdens de drukbezochte Oogstmarkt die op het binnenplein van het provinciehuis georganiseerd werd. Op de markt konden bezoekers kennis maken met producten van eigen bodem én de makers erachter. Van spruitjes tot appels, honing, tomaten tapenades en zelfs bier en wijn. Ook werd het eerste 100% Zuid-Hollandse brood gepresenteerd. Bezoeker Simone uit Den Haag: “Prachtig waar ze in onze provincie mee bezig zijn. Deze Oogstmarkt staat bol van kennis, innovatie en smaak. Het is heel interessant om te horen waar deze boeren mee bezig zijn, hoe producten op mijn bord komen. Ik waardeer mijn eten nu nog meer en wil zeker vaker van eigen bodem eten.”

Knelpunten in kaart gebracht

Koplopers uit de landbouw- en voedselketens luisterden binnen naar presentaties, o.a. van transitie-expert Derk Loorbach, en namen deel aan workshops. Daarin werden tal van dilemma’s behandeld die spelen in lopende proeftuinprojecten. Want op veel plekken in Zuid-Holland werken voedselpioniers al aan innovatieve landbouw en afzet via korte ketens. Waar lopen zij tegenaan? Moet wet- en regelgeving bijvoorbeeld veranderen om door te pakken? Aan het einde van de Oogstdag overhandigde Voedselfamilievoorzitter Drees Peter van den Bosch het plan de campagne, het manifest van de Voedselfamilies, aan D66 kamerlid Tjeerd de Groot. Focuspunten zijn onder andere eerlijke prijzen voor boeren, anders omgaan met grondposities en werken aan een vitale bodem. Bekijk hieronder het volledige manifest.

Oogstdag in beeld

Heb jij de Oogstdag gemist? Bekijk dan de samenvattende video! Hierin vertelt Voedselfamilievoorzitter Drees Peter van den Bosch waar hij het meest trots op is en geeft gedeputeerde Han Weber antwoord op de vraag: “Hoe nu verder?”.