Kleine makers worden groot!

Wie bakt jouw quiche Lorraine?

Druk, drukker, drukst … De kinderen opvoeden, werken, sporten en tijd voor jezelf. We willen het allemaal. Koken doen daarom we snel, uit pakjes en zakjes. Of we warmen kant-en-klaar maaltijden op. Die kopen we in de supermarkt, waar de grote (internationale) fabrikanten ze en masse aanbieden. In 2036 koop je verse maaltijden op de voedselbazaar. Daar staat al het eten uitgestald, met de maker er direct achter. Je vindt er nieuwe smaken en nieuwe vormen van eten, met liefde bereid én kringloop-sluitend.

In Zuid-Holland zijn steeds meer makers actief. Voedselmakers die met lokaal geproduceerde grondstoffen van lokale boeren overheerlijke producten maken. Bekende producten zoals kazen en sausjes, maar ook hele nieuwe vormen van voedsel. Die ontstaan onder andere door te werken met ‘nieuwe’ grondstoffen als algen, schimmels en insecten en door gebruik te maken van nieuwe technieken zoals 3D-printers. Een ontwikkeling die schaalverkleining in gang zet en daarmee voedselproductie minder milieubelastend maakt. Maar ook een ontwikkeling die gezond eten stimuleert en een bijdrage kan leveren aan het terugdringen van zorgkosten. Laten we ons gezond eten in plaats van rond!

Bereikt: bakkers en baksels in beeld, vraagstukken in kaart

Via het netwerk van de Voedselfamilies helpen we voedselmakers met hun groei, ambities en idealen. Vorig jaar organiseerden we daarom het Mega Makers Festival. We brachten er makers en experts samen. Om werk te maken van zaken waar kleine makers tegenaanlopen. Denk aan verpakkingsregels, hygiënecodes en rechten. Want hoe bescherm je jouw receptuur terwijl je tegelijkertijd je creativiteit met andere makers wilt delen? Een bijeenkomst die fundamentele vraagstukken in kaart heeft gebracht. Daar kunnen we nu op inspelen. Zo helpen we kleine makers groot te worden. De MegaMakerMovement is niet te stoppen.