Krachten bundelen

Samen staan we sterker

Het netwerk van de Voedselfamilies groeit. Steeds meer agrariërs en voedselmakers maken via proeftuinen werk van duurzame productie en afzet via korte ketens. Wat als deze pioniers kennis en ervaringen delen? Als zij hun krachten bundelen? Dan kunnen we onze ambities nóg sneller waarmaken! Dat dachten Sanne Zwart en Alex Ouwehand ook. Beide zijn trekker van een proeftuin die individuele proeftuinen verbindt.

Flowers & Sours

Voedselfamilie-lid en fermenteerder Sanne Zwart startte Flowers & Sours. Een foodlab, proeflokaal, smakenwarenhuis en werkvloer in één. Een kennisdeel-netwerk voor Nieuwe Makers. Want vaak lopen zij tegen dezelfde problemen aan. Ze delen expertise, ervaringen en dilemma’s. Op het gebied van techniek, maar bijvoorbeeld ook met betrekking tot voedselveiligheid, etiketteringswetgeving, merkbescherming en potentiële nieuwe verkoopkanalen. Door kleine ondernemers in food te ondersteunen en een netwerk te bouwen met gelijkgestemde boeren, leveranciers, logistieke partijen, winkeliers en horeca, bouwen ze aan een korte keten. Van grond tot mond!

De Groenste Familie van Nederland

Hoewel korte-keteninitiatieven aan populariteit winnen, hebben zij vaak nog te weinig klandizie en omzet om op te kunnen schalen tot volwaardig alternatief voor de gewone supermarkt. De Groenste Familie van Nederland brengt verschillende korte-keteninitiatieven, zoals streekgebonden voedselboxen, boerderijwinkels, boerenmarkten, voedselcoöperaties en natuurorganisaties samen. Want samen sta je sterker. Het doel is de initiatieven te steunen in hun ontwikkeling door kennis en informatie te delen, maar ook door consumenten enthousiast te maken voor duurzaam geproduceerd voedsel van dichtbij. Zo wordt een multimedia campagne ontwikkeld en komt er onder andere een website waarop de deelnemende boeren en korte keten partners hun producten aanbieden en hun verhaal vertellen.