Zet je tanden in Zuid-Holland

Voor 80% van eigen Zuid-Hollandse bodem eten? Het kan!

Tomaten uit Spanje, sperziebonen uit Egypte, appels uit Nieuw-Zeeland en Indiase rijst… Het assortiment van de supermarkt bij jou om de hoek is internationaler dan ooit. Maar in 2036 worden de schappen van Zuid-Hollandse voedselhubs door boeren en stadse makers voor 80% gevuld met duurzaam, eerlijk geproduceerd eten van eigen bodem. Dat is onze toekomstdroom. Een droom die we langzaam werkelijkheid zien worden.

Wat tijdens de start van de Voedselfamilies in 2016 radicaal leek, is normaal aan het worden. Anno 2019 werken steeds meer voedselpioniers aan het verkorten van de voedselketen. Aan meer eten van eigen bodem. Dat levert niet alleen nieuwe smaken en nóg versere producten op. Het scheelt een hoop voedselkilometers, versterkt de band tussen boeren en burgers en draagt bovendien bij aan een eerlijkere prijs voor de makers. Daardoor kunnen zij duurzamer produceren, met respect voor mens, dier en natuur. En dat is essentieel. Want de huidige manier van voedselproductie heeft grote invloed op het klimaat en de biodiversiteit.

Bereikt: bewustwording bij boer en burger

De afgelopen drie jaar hebben we via diverse bijeenkomsten met de Voedselfamilieleden aandacht gecreëerd voor kortere voedselketens en het 80/20 principe. Inmiddels geven diverse partijen er daadwerkelijk invulling aan. Tijdens de Oogstdag in oktober 2018 zijn voor het eerst op grote schaal burgers betrokken bij het 80/20 principe. Mét succes. De Oogstmarkt, die we organiseerden op het binnenplein van het provinciehuis in Den Haag, werd druk bezocht. Voedselpioniers lieten consumenten er kennismaken met lekkers van eigen Zuid-Hollandse bodem en genereerden daarmee aandacht voor hun producten én het verhaal erachter. Aan de 80/20 challenge, de uitdaging om tien dagen lang voor 80% van eigen bodem te eten, deden veel mensen mee. We haalden diverse kranten met deze challenge en waren te gast in radioprogramma’s van onder andere Radio West en Radio Rijnmond. De bewustwording rond duurzaam geproduceerd voedsel van eigen bodem groeit met de dag en dat is echt anders dan drie jaar geleden. Het idee leeft, de behoefte is er. Op naar 2036!